ARDUİNO VE BİZ…
Öncelikle hemen teknik bilgilere girmeden, sizi biraz konunun içine dahil etmek isterim. ‘’Keşke şöyle bir robot olsaydı… ” diye başlayan cümlelerimizin sonu gelmez. Yok efendim şu özelliği olsun, böyle yürüsün, şöyle koşsun birazcık da abartırsak şöyle uçsun, çayımı getirsin yemeğimi yapsın gibi gibi …
Peki hayallerinizi/hayallerimizi süsleyen bu robotu en basit şekli ile Arduino ile yapabilirsiniz desem ne dersiniz ? Bilenlerin “Uğraşsak hallederiz, bana ne özelliği olsun onu söyle.” gibi sözlerini duyabiliyorum. Konuyla ilgisi olmayanlar “Yok artık!” demiştir. İlk duyduğumda ben de öyle düşündüm merak etmeyin. Ama gerçekten de Arduino ile tatlı mı tatlı, zeki mi zeki basit düzeyde bir robot yapabilirsiniz.
Konuya az da olsa dahil olduğunuza göre, hadi devam edelim neymiş bu Arduino ?
Arduino ilk defa 1995 yılında İtalya’nın Evrea şehrindeki Interactive Design Institute Kurumunda öğretim üyeliği yapan Massimo Banzi tarafından dile getirildi. Amacı öğrenci projelerinde kullanılmak üzere ucuz, kullanımı kolay ve güvenilir bir kart tasarımı yapmaktı. Malmö Üniversitesinden misafir olarak gelen ve benzer bir amacı olan David Cuartiellese ile ortaklaşa çalışarak Arduino’yu ürettiler.
Arduino’ya kısaca elektronik bir beyin diyebiliriz. Teknik tanımı mikro kontrolcüdür. Arduino’ya bağlayacağınız bileşenler ile ona istediğiniz hemen hemen her şeyi yaptırabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan biraz programlama birazcık da elektronik bilgisi. Yapabileceklerinizin sınırı gerçekten de hayal gücünüz. Birkaç örnek vermek gerekirse engelleri fark eden ve yolunu değiştiren robotlardan tutun da işe dalıp çayınız soğuduğunda sizi uyaran sistemlere, akıllı evler, araba park sensörleri, yangın alarm sensörlerine varana kadar birçok proje geliştirebilirsiniz.
Nasıl Kullanılır Arduino?
Arduino ya da herhangi bir mikrodenetleyici sistemi kullanmak için ilk olarak düzgün çalışma ortamını sağlamanız gerekir. Arduino grubu mikrodenetleyiciler için gerekenler:
- Arduino UNO, PRO Mini, Mega, Leonardo.. gibi bir Arduino kart
- Karta uygun USB kablo, USB yazıcı kablosu ya da mikroUSB kablosu
- Arduino IDE programı
- Ve tabi Arduino ile uyumlu çalışacak nazlanmayacak* bir bilgisayar
Arduino’nun bu kadar popüler olmasının nedenleri nelerdir peki?
Çünkü Arduino,
- Açık kaynak kodludur. Açık kaynak, hiçbir kurum ve kuruluşa telif hakkı ödemek zorunda değildir.(Devre şemasından, programlama arayüzüne kadar…)
- Program geliştirmek basittir. Gerçekten çok basittir. Aynı kart üzerinden hem programlanır hem test edilebilir.
- Arduino’da kullanılan programlama dili de basittir
. Bolca örneği mevcuttur.
- Ve en önemlisi çok yaygın kullanıcısı mevcuttur. Yani büyük olasılıkla yapmak istediğiniz projelerin benzerleri de önceden yapılmıştır. Diğer proje yapımcılarıyla daha kolay bilgi alışverişinde bulunabilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarla…